Nieuws

Walsbergs Bont 2023

Walsberg Bont 2023; de 28e editie!

Dit jaar waren er weer ouderwets, op 20 en 21 januari twee echte Walsbergse Avonden vol Bont van eigen bodem. Voor en door de Walsberg! In zaal van de Putten vond de 28e editie plaats. Met de aftrap door de grote, samengevoegde blaaskapel ‘De Walsberg’ kwam het publiek in de sfeer en leidde Simon Donkers de artiesten weer professioneel door de avond met als actuele insmijter; “komen jullie nu voor het muzikale spektakel of om de kachel thuis uit te kunnen zetten?”

Peelstrekels en Prins Thijs

Als eerste komen de Peelstrekels, raad van 11 en dansmarietjes onder luid applaus het podium op. Prins Thijs, de eerste prins met twee keer een eigen carnavalskrant, merkt direct op dat in het blaasorkest één man al jarenlang met de rug naar het publiek staat. Dat is natuurlijk dirigent Mart van der Burg! Mart heeft ervoor gezorgd dat de muzikale mannen en vrouwen uit de Walsberg niet toeteren maar blazen! Als grondlegger van de ‘blaaskapel Walsberg’ wordt Martin in het zonnetje gezet en krijgt hij van Prins Thijs en Prinses Anne een Peelstrekel-onderscheiding.

 Klingerklankers

Na de mooie onderscheiding voor Mart trappen de kinderen van de Gerardusschool de avond verder af met ‘tis goe da ge der bent’! Dat is een mooi welkom. Het nieuwe podium is nét groot genoeg voor de groep vol muzikaal talent. Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze op het podium staan, dus dat is heel spannend. Voor hunzelf, maar zeker ook voor al die trotse papa’s, mama’s, opa’s en oma’s. Samen zingen en dansen de kinderen met zichtbaar veel plezier en wordt afgesloten met GigaGroen (Kinderen voor kinderen). Het geheel wordt begeleid en opgeluisterd door Elke Vincent (dwarsfluit), Rita van Diessen (gitaar) en Marjan die de teksten heeft verzorgd.

HVB_5574_01.jpg

Dansmarietjes
We waren even bang dat de dansmarietjes als begeleiders van de prins een kort optreden hadden maar ze komen al snel weer terug, en hoe! Als een soepele wervelwind dansen ze over het podium op een funky disco versie van ABBA. De begeleiders Lonneke en Corine mogen trots zijn.  

De Raad van 11
De Raad van 11 komt ook terug onder leiding van Mario van Cuijk. Met een knappe uitstraling zetten ze de toon maar daarna blijken ze ook nog een potje te kunnen zingen! Meerstemming zingen ze een medley van zelf geschreven Brabantse nummers. Met het nummer ‘hier in het zuiden’ krijgen ze de zaal enthousiast en terecht. De zaal komt omhoog met ‘tis weer Carnaval’ en het carnavalsgevoel is weer helemaal terug. Doe die ‘hendjes maar de lucht in, ’t is weer Carnaval. Lalalalala…’. .
Ze hebben het goed voor mekaar die mannen. Na een aantal succesvolle jaren is het inmiddels zo dat de Prins achter de zangers aangaat in plaats van andersom.

 Ans & Lies

Ans (Schrama) en Lies (Joosten) komen als Belze Madammekes het podium op en zonder één woord te zeggen krijgen ze de zaal al aan het gniffelen. Met het decor van een skonne Belse Frietkot vertellen de dames over hun ervaringen in het vak; over hun bingo avonden, de komkommers en veel frietjes. We worden wijzer over het kamelentruitje dat iemand in de zaal draagt, die herken je aan de twee bulten.

Het valt ze op dat de Hollanders dag en nacht zagen en klagen. Alleen in februari is het minder, die heeft namelijk maar 28 dagen. Dat is ook de reden dat Manneke Pis in België staat, hier hebben ze al zeikers genoeg.

Ondertussen worden de klepjes van de trekmuur opengemaakt. Er komt een poster met naakte vrouw uit. Die moet terug want die wordt gebruikt om de curryworst stijf te houden.

Hoe weten ze nou eigenlijk dat ze echte Belgen zijn? Simpel, een echte Belg heeft namelijk vierkante tepels, keelgat en schijtgat. Jammer dat we het bewijs niet mogen zien. En een zwangersschapstest met een frietje? Steek ‘m in je gat, en als ie afgeknabbeld is ben je nat!

Het was weer een knap staaltje cabaret waar de ervaring en het plezier vanaf af droop.

HVB_5674-01.jpg

Nico & Marijn = de geminte werkers
Nadat Marijn vorig jaar solo ging als Hannus staat hij dit jaar weer op de planken samen met Nico.
De stille en de stugge. De humor gaat alle perken te buiten. Gortdroog krijgen ze de zaal dubbel en de ene rake grap volgt de andere op. De mannen doen een boekje open over het werken in de buitendienst bij de gemeente Deurne. Ze werken er al 25 jaar en hoeven niet meer weg.

Gisteren nog waren ze de schoffels vergeten, maar dat gaf niks, ze kunnen toch ook gewoon tegen de auto leunen? De baas kwam wel vertellen dat ze moeten oppassen en voortaan alleen schoffelen bij perken en plantsoenen, want ze plegen overvallen bij bosjes.

Hun zusje was geslaagd voor het rij-examen, met het mini-rokje was ze eerder gezakt doordat ze de stof niet onder de knie had. Met de decolleté was ze nu wel geslaagd; ze had nu het goede inzicht.
Op ’t werk kwamen ze ook nog een Engelsman tegen. Zegt Marijn; D’r hengt een druppel under your nose. Zegt die Engelsman; No, that-s-n-ot.

Albert Sleegers komt ook nog voorbij. Bij het vuilnis ophalen vraagt ie of hij op tijd is voor het grofvuil. Ja hoor, spring er maar bij!
Nico en Marijn hebben hun top-reputatie weer waargemaakt.

HVB_5717-01.jpgHVB_5718-01.jpg

Roy & Twan - Het Journaal
Simon leidt vanuit zijn luie stoel in dat er toch ‘verrekes’ weinig te zien is op televisie. We gaan vandaag eens kijken wat er op het grote scherm te zien is en als eerste zapt hij naar het Walsberg Nieuws.

Twan van de Heijden en Roy van de Broek praten ons in de rol van de nieuwslezers Jorn Aal en Bart van Nederland vol droge humor bij over de ontwikkelingen in de Walsberg. Met het plaatsen van de 6 nieuwe woningen in het Walsbergs Bos zijn ook de achterburen blij; “Eindelijk weer wat leven in de straat”.

Het nieuws wordt ruw onderbroken door een aandacht vragende activist (Marcel Louwers) die zich vastplakt op het podium. Nadat de activist ons de geheimen van de Walsberg toevertrouwt, moeten we wel beloven dat het ‘Onder Ons’ blijft.
Het publiek reageert enthousiast. De tv-presentatoren zetten een prachtige act neer…. tot Simon verder zapt naar ‘first dates’.
Later komen de nieuwslezers terug met ‘breaking news’! Er is grond-verzet op de woningmarkt. Bij ‘de Smet’ blijkt sprake van koopziekte; heel de Walsberg wordt opgekocht! Alleen de grond aan de Milhezerweg wordt geen Aldenland, maar Allemansland, voor de eco-vriendjes. Maar het moet gezegd: Met de Smet geen grond, maar ze zorgen wel voor eten in de mond! En zo is het maar net!

Later rondt de vriendengroep de trilogie af met een mooie samenzang waar op de muziek van ‘Flappie’ het gevoel over de onroerend-goed-aankopen nog eens wordt bezongen:

En ik had de deur toch goed dichtgedaan,
Zoals ik toch elke avond deed
Ik had heel lang bij de deur gestaan,
Alsof ik wist wat ik nu weet
Monopoly in de Walsberg, Mennen, Voortseweg, Bultweg, geen plek wordt gespaard
Och verrek ’t war ‘de Smet’

HVB_5738-01.jpg

Mark & Cas & Ron – First dates

Simon zapt door naar RTL7 naar het programma ‘First Dates’. Cas te Lijn (Cas van Hoof) verwelkomt heel charmant zijn eerste gast aan de bar; de hoogblonde, gekrulde en Oostenrijkse snor dragende vrachtwagenchauffeur Jan (Mark van de Weijer). Deze vertelt over zijn liefdesleven en zijn type vrouwen. Hij heeft de wereld gezien, maar nog geen vrouwke opgedaan. Hij wil ze graag ‘vol, maar niet té vol’. Gelukkig komt er krék zo’n type vrouw ook aan de bar zitten, Jeanette Bloemkolen (Ron Bankers). Voor Jeanette Bloemkolen is het liefde op het eerste gezicht. In plat Deurzes gaan we op zoek naar de match en overeenkomende interesses. De ervaring van chauffeur Jan lijkt nog wel van pas te komen. Jeanette Bloemkolen heeft veel tijd nodig om tot een hoogtepunt te komen maar daar heeft Jan geen problemen mee, hij heeft toch ook al 20 jaar zonder stuurbekrachtiging rondgereden.

Jeanette bestelt een komkommer, maar niet gesneden; “ze is toch geen sjoel-bak?”

Cas te Lijn vindt het mooi geweest en vraagt of ze elkaar nog eens willen zien. Ze gaan het proberen en als het niet lukt dan proberen ze het gewoon nog een keer (en nog een keer). De mannen/vrouw zijn weer op hun best en laten het publiek volop genieten.

HVB_5770-01.jpg


Rob & Nick – Koken met kijkers

Na een korte reclamepauze zapt Simon door naar ‘Koken met kijkers’. Sjef de Cock (Nick van Noort) en Beau ter Ham (Rob Jacobs) vertellen over hun zware leven als bakker. De buurvrouw verdient met een enkel sneetje méér als zij met een hele mik.

We leren hoe we een brood moeten bakken en ondertussen vertelt Bea-ter-Ham hoe het met z’n vrouw Nel gaat. Hij had ruzie met haar en kocht daarom een pan. Maar die had z’n Teef-al.

Inmiddels doet hij zout water in het waterbed, want zo gaat die mossel tenminste nog open.

Beau-ter-Ham vraagt zijn collega waarom hij kookprogramma’s kijkt als hij niet kan koken? Tja zegt z’n maat; “Jij kijkt toch ook porno?”

De mannen zien er strak uit in het zwart witte gelid en zouden zo in het bakkersleven passen. Een hoop geouwehoer wijzer en praat verder. Hiermee wordt de televisie-kijkende trilogie van Simon afgesloten. Weer een leuk vernieuwend concept bij deze 28e editie, waarvan bij een peiling de kijkcijfers zeker heel hoog zouden zijn.

Job & Cas – de grote Goochelshow
Met al hun ervaring besluiten Job Berkers en Cas van Hoof het dit jaar op een andere boeg te gooien. In plaats van opnieuw een praat-duo komen ze het podium op met een zeer gewaagde mime-act. Mime is de kunst waarbij het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt. Met passende muziek, strak in het pak met zonnebril, en zonder woord maar wel met geluid (oooo, rrrrrrr, aaaaaaa) gaan ze te werk. Eerst proberen ze een koffer op te tillen, maar die lijkt aan de vloer geplakt. Een man uit het publiek wordt gevraagd om te helpen en ja, het lukt, hij krijgt de koffer getild. En dat is nog maar het begin van een zeer hoogstaande act waarin ze eerst met voorwerpen goochelen, maar vervolgens, met hulp van een grote zwarte plaat, hun lichamen gebruiken voor illusies. Met illusies en ritmes laten ze steeds opnieuw iets nieuws zien en het publiek waardeert het enorm. Met alle kwaliteit die de anderen hebben laten zien bieden Job en Cas deze keer de topper van de avond!

HVB_5844-01.jpg

Marcel Louwers – Manuel de begeerde vrijgezel

Onder de sensuele noten van Beyoncé komt Manuel, de begeerde vrijgezel tussen het publiek naar voren.
Hij begint met zijn teleurstelling aan Simon te tonen over zijn introductie. En hij doet het wel eens even voor hoe het ook kan. Met harde stem, vol overtuiging! Het publiek is om!
Nou, dan Simon! Met veel enthousiasme en een gretig publiek wordt nu de allermeest begeerde vrijgezel onthaald.
Maar ja, Manuel is toch ook zenuwachtig, waardoor zijn broek wat nat is. Dat moet even gewisseld worden. Gelukkig is Corrie er om hem te helpen. In al zijn lompigheid naar Corrie, of nee, naar wat nog gaat komen, zegt hij toch alvast ‘sorry’ voor de dingen die hij niet bedoelt en toch alvast zegt.
En over die aankopen waar het al eerder over ging: De Alde Peel is voor 85% in bezit van de familie Aldenzee. Dat wordt nu Aldenland, en deze begeerde Manuel wordt de koning!
Manuel heeft gemerkt dat deze Bonte Avond vaak vrouwonvriendelijk is. Dat doet Manuel anders, want hij wil iemand versieren! Voortvarend, daadkrachtig, in zijn charmante blauwe spencer, rode bloes en stropdas, legt hij zijn liefdeservaringen uit, inclusief de RAL-kleuren, al wilde het versieren niet lukken. Met tintelende oren klapt het publiek onder de muziek van ‘ik weet niet hoe’ Manuel terug naar de kleedkamer.

HVB_5855-01.jpg

 De finale

Precies op schema kan het feest beginnen nadat iedereen nog eens het podium wordt opgeklapt. Het is een avond geweest op topniveau waarbij de lokale artiesten een prachtige avond met veel kwaliteit hebben verzorgd, met deze keer ook veel actualiteit uit de Walsberg.
Walsbergs Bont 2023 zit er weer op. Maar niet voordat Albert en Nellie Sleegers op het podium worden gevraagd voor al die jaren dat Albert penningmeester is geweest van Walsbergs Bont. Albert krijgt een mooie onderscheiding en het publiek zingt; zo’ne goeie hebben wij nog nooit gehad.
Nadat Corry Donkers iedereen bedankt heeft en Wouter Bulten als de nieuwe penningmeester hartelijk welkom wordt geheten kan de after-party beginnen.

…. en een onbedoeld statement
Het was ook een avond waar de mannen wellicht onbedoeld een erg krachtig statement hebben neergezet.

We weten dat de jonge generatie het verdient om een huis te bemachtigen in de Walsberg. Maar ja, is het niet zo dat de Walsberg hen nog veel harder nodig heeft dan andersom? Ze hebben laten zien dat zij de toekomst van de Walsberg zijn door de avond te dragen. Zonder deze getalenteerde mannen geen Bonte Avond. Zonder betaalbare huizen niet deze mannen! Een avond die ons allemaal weer met stof tot nadenken naar huis stuurt!

Deze top-avond smaakt naar de volgende Walsbergs Bont; op 19 en 20 januari 2024!

Contact

Wilt u een bericht op de website plaatsen stuur dit dan naar info@walsberg.nl
(Ook de informatie van uw organisatie of vereniging kan via dit adres ingevuld of aangepast worden)

Wilt u een bericht in het Onder Ons plaatsen stuur dit dan naar redactieonderons@walsberg.nl

Wilt u in contact komen met de Dorpsraad, neem contact op met dorpsraad@walsberg.nl